Breaking the Bank

De positie van de kunstenaar binnen de samenleving is steeds in flux: van kroniekschrijver tot romantisch genie, van verteller tot provocateur. Vandaag de dag is de kunstenaar steeds meer belast met het oplossen van de kwalen van de samenleving. Is de progressieve politiek van de kunstenaar verstrikt geraakt in de neoliberale val? Zo ja, hoe en met welke middelen? Wat voor soort kunst levert het op en welke vormen van verzet kunnen we ontdekken? - Publieke programma op 16 oktober 2014, om 20.00 in TENT Rotterdam, Witte de Withstraat 50.

Kunstenaar en schrijver van het boek This is Not Art: Activism and Other Not Art (2013) Alana Jelinek gaat in op wat de internalisering van marktdenken betekent voor kunstenaars, Klaas van Gorkum en Iratxe Jaio reflecteren op de notie van artistieke productie aan de hand van hun werk in de tentoonstelling The Value of Nothing, kunstenaar Anna Moreno geeft een lecture-performance getiteld ‘Deface the Currency’ over waarde en literatuurwetenschapper Joost de Bloois geeft zijn visie op de thema's van de avond. De moderatie is in handen van curator en schrijver Nat Muller, samensteller van Breaking the Bank.

Over de sprekers

Alana Jelinek is schrijver van het boek This is Not Art: Activism and Other Not Art, wat in 2013 uitkwam. Hierin onderzoekt ze de invloed van het neoliberalisme op de kunst en welke rol kunst kan spelen in het ontwrichten van deze principes. Jelinek is opgeleid als schilder maar haar werk beslaat ook performance, publieke interventies en academisch onderzoek. Alana Jelinek woont en werkt in Londen.

Anna Moreno is als kunstenaar geïnteresseerd in de relatie tussen kunst, politiek, activisme, democratie, en de rol van kunst als katalysator van sociale verandering. Haar werk is o.a. vertoond geweest in SF MOMA (San Fransisco), W139 (Amsterdam) en  SASG (Seoul). Ook heeft ze solotentoonstellingen gehad in Sala d’Arcs (Valencia) en NauEstruch (Barcelona) en bb15 (Linz). Ze woont en werkt afwisselend in Barcelona en Den Haag.

Joost de Bloois is assistent professor Cultural Analysis & Comparative aan de Universiteit van Amsterdam. Bloois publiceert over de relatie tussen kunst en politiek in o.a. OPEN, Volume, Historical Materialism en Metropolis M. Onlangs publiceerde hij over political aesthetics van Alain Badiou. Op het moment werkt hij aan een project waar twee boeken uit voorkomen: Art under Austerity: Art and Precarity in Contemporary Europe en Political Art in the Netherlands.

Sinds 2001 vormen Iratxe Jaio (ES) en Klaas van Gorkum (NL) een duo en onderzoeken de notie van artistieke activiteit in relatie tot hedendaagse cultuur. Zij exposeerden o.a. in MUSAC (León, Spanje), FRAC Aquitaine (Bordeaux), S.M.A.K (Gent) en De Appel (Amsterdam). Het duo woont en werkt in Rotterdam.

Nat Muller is onafhankelijk curator, cultuurcriticus en expert op het gebied van hedendaagse kunst in het Midden Oosten. Ze is redacteur voor Ibraaz en Broadsheet Magazine en draagt regelmatig bij aan Springerin en MetropolisM. In 2014 werkt ze onder andere aan Memory Memorial in Akinci Gallery (Amsterdam) en Customs Made: Quotidian Practices & Everyday Rituals in Maraya Art Centre in Sharjah (Verenigde Arabische Emiraten). In 2015 is ze curator-in-residence bij de Delfina Foundation in Londen.

TENT Rotterdam, Witte de Withstraat 50
Datum: 16 oktober 2014
Tijd: 20.00u
Prijs: €3,-
Voertaal: Engels